2017. január 13., péntek

Haladunk, ha kicsit lassan is - szóval az iroda már az új helyén

Azért nehogy bárki azt higgye, a ház kész, és mi élünk benne nagy boldogan, kényelmesen, nyugisan. Csak az iroda helyiség nagyon kifogott rajtunk, és bár azt hittük pár nap alatt meglesz, nem egészen úgy sikerült.

Az történt ugyanis, hogy eredetileg úgy gondoltuk, hogy minden helyiséget mész festékkel fogunk kifesteni. Nem kell megijedni, nem mindent fehérre, hiszen a mészfestéket színezni is lehet, és így is terveztük.
Aztán pont az iroda kapcsán merült fel, hogy amikor berendezzük akkor valaki lesz olyan szerencsés kettőnk közül, hogy háttal üljön az egyik külső falnak, és így esélyekkel indul, hogy lefagy a háta, a veséje. 
Törtük az okos kis fejünket, hogy mi is lehetne a megoldás? Az előző házunkban két falat leszigeteltünk álmennyezettel, és jól működött. Ezen a vonalon indultunk el. Nem akarom sokáig húzni-magyarázni, mert elmentünk az áruházba, ahol a végre tényleg hozzá értő eladó elárulta, hogy létezik szigetelés is a falra, belülről. 
Nosza, mondtuk, akkor a két kifelé néző falat leszigeteljük, és máris megoldva a gond. Persze, a vese már nem fagy le, de hozott a dolog újabb gondokat. A szigetelés műanyag, és ezért nem festhető mészfestékkel. Ő bizony diszperzitet kíván. Akkor most mi legyen? 
Továbbra is kitartottunk a mellett, hogy alapvetően legyen mészfesték. Tehát arra jutottunk, hogy a plafont és a két belső falat színezett mészfestékkel festjük, míg a szigetelt falakat diszperzittel, amit szintén színezni kívántunk.
Mészfestékben volt már korábbról tapasztalat, ezért is mertünk belevágni.
Aztán elindult a munka. Férjem szépen felragasztotta a szigetelő lapokat, ki is fugázta. Aztán kaptak a falak egy alapozót. Tényleg nem érdemes megspórolni, sem anyagilag, sem munkailag, mert a festés sokkal könnyebb utána.
Majd elérkezett a pillanat, hogy be kell keverni a festéket a színezővel. A korábbi tapasztalatok alapján kedves párom egy laza mozdulattal beleszórta a port a festékbe és neki fogott keverni, géppel is. Ám a por nem és nem oldódott fel. Rögtön csináltunk belőle próba festést is, szép csíkos lett, hiszen a porszemcsék azzá tették.
Eléggé elkeserítő volt, de hagytuk oldódni, és a végén azért úgy tűnt nem lesz rossz. Így hát a házi maestro neki is fogott és szépen végig festette a plafont, a falakat, hengerrel, és a díszléc melletti részeket külön ecsettel, nagyon oda figyelve, hogy csak egy irányba fessen, hogy az esetleges csíkok csak egy irányba legyenek. Arra gondoltunk még érdekes is lehet így a fal.
Hát az lett. Másnap reggel mikor megláttam, már tudtam, nem marad így. Ember is így gondolta, és közölte, hogy ő hengerrel nem tud festeni, az csak a tv-ben van úgy, hogy fogja, végighúzza és máris kész és szuper minden. 
Így szegényem fogta, és ecsettel ismét végigfestette a két falat és a plafont is.
Az eredmény siralmas lett. 
Ekkor úgy határoztunk, hogy mivel közben megnéztük és mint kiderült a színező port előbb kevés vízben fel kellene oldani, hogy a maradék festéket már így színezzük meg, és átfesti még egyszer. Igen, igen, ez már a harmadik réteg lett. 
Az eredmény látható a fotókon. De úgy döntöttünk, hogy mivel több festéket nem bír el a fal, valamint sanszosan ahogy kiszárad majd, azért halványul a festék, hogy direkt akartuk ilyen márványosra, foltosra.

Aztán jött a diszperziós festék, amihez a színező eleve folyékony halmazállapotú volt. Nagyon szép színt lehetett vele kikeverni, és csodásan befogta a falat egyetlen réteg festék is. 
Lehetne mondani, hogy persze, a szigetelő anyagon elég egy réteg. De nem, mert egy fal a mészfestékesből is ezzel lett végül lefestve, mert arra már nem jutott harmadik réteg. És igen, ez is remek lett.

Így most kicsit izgalmas lett a falak színe, de szerintem még fog száradni és akkor változik. Végül is tél van, nem lehet szellőztetni, mert jó hideg is van, kivéve ma. És három réteg festéknek kell idő, amíg kiszárad. 

Ma pedig végre neki fogtunk a beköltözésnek is. Bútorok már a helyükön, de a sok cucc még nincs kirámolva. Nekem mára elég volt a bútorok huzavonája, takarítása, rakosgatása is bőven. A holmikat majd hétvégén kirakodom.

Akció indul:







Mindenesetre az itteni küzdelem után úgy döntöttünk, hogy szépen megy diszperziós festék a továbbiakban minden falra. Nem fogunk vért izzadni ezzel a mészfestékkel.

Most a jövendő hálószoba következik, amit ki kell rámolni először. Eddig ott volt az iroda, tehát bútor már eleve sok kijött onnan. Még vannak ott dobozok is, amiben az irodai holmik vannak. Holnap azok is eltűnnek. A maradékot pedig megpróbáljuk elrakodni ahova tudjuk, és ahol nincs útban. Aztán indulhat a hálószoba rendbetétele.
Szigetelés, ha kell fal javítás, alapozás, festés. Ám oda új padlót is akarunk rakni, mert ott nem szép az ami van, és ami majd oda érkezik bútor, azt nem fogjuk tudni onnan ki-becipelni, ha később raknánk új padlót.

Szóval munkára fel, folytatása következik. Van rá egy hónapunk.