2017. január 4., szerda

Egy csodás nap margójára - avagy megbüntetnek Németországból

A mai napom már eleve rosszul kezdődött, nem is kicsit. Erről csak annyit, hogy idős anyámmal kapcsolatos történések voltak, de ezt nem szeretném részletezni.

Majd mentem a régi címünkre a levelekért, amelyek között egy értesítő is volt. Így irány a helyi posta, ahova amúgy is mentem volna reklamálni az utánküldést. 
Ott közölték, hogy a levél éppen ismét a postásnál van, ezért nem tudják oda adni.
Mondtam, akkor most asztalt borítok. Megkérdeztem, hogy ha december 1.-én adok egy megbízást utánküldésre december 16.-tól kezdődően, fizetek érte, akkor vajon mit kellene még tennem, hogy ne a régi címre kézbesítsék a küldeményeket?
A vezető közölte, hogy elnézést, de sok a helyettesítés, majd szól a kollégáknak, és akkor a ma újra kézbesített levelet is az új címre kérem?
Nem, miért is kérném oda, szeretnék érte ismét autózni 60 km-t.
Megkérdeztem hogy egyáltalán tudnak róla, mert nem láttam szándékot, hogy lemásolja a papírjaimat, mire közölte, hogy igen, tud róla, két névre szóló küldeményt is kértünk után küldeni.
Hát bakker, a vezető ránéz a papíromra, és tud róla, a postás meg gond nélkül viszi a leveleket a régi címre.

A megkapott levelek között az egyik az én nevemre szólt Frau megszólítással. 
Nagyon ritkán előfordul, hogy ilyen-olyan reklámféle anyagot kapunk Németországból, azt hittem ez is valami olyan.
Itthon, mikor kibontottam, ért a nagy meglepetés.
Valóban Németországból érkezett, még pedig közlekedési bírság. A levél szerint decemberben Németországban mobil telefonáltam az Opel típusú gépkocsimmal, és ezért leszek olyan jó 75 Eurót, és még további 28,50 Euró illetéket és költséget megfizetni.
Utoljára 1982-ben közlekedtem Németországban gépkocsival, akkor sem sajáttal és pláne nem ott, ahol a levél mondja. Mellesleg Németországban azóta sem jártam.
Minden végigszaladt a fejemen, hogy esetleg valaki elment Németországba a kocsival, amikor le volt adva vizsgázni, de az még novemberben volt. Meg egyébként is.
Aztán lapozok és találok egy ilyen fotót. 


A fiam gratulált a kamionos jogsimhoz. Én mondtam, hogy kifizetem a büntetést, ha az Opel Corsa-ból Mercedes trailerré avanzsált gépjárművet rakománnyal, forgalmival, kulccsal együtt megkapom.
A levélben kifejezetten szerepel, hogy az Opel gépjárművemmel követtem el a kihágást. Ismer bárki is Opel trailert? Pláne, amin Mercedes csillag van?

Van válaszűrlap is. Magyarra fordítva, nyilvánvalóan valami automatával. Van benne olyan pont, hogy nem ismerem el a kihágást, és akkor leszek szíves megindokolni. Németül!
Momentán nem beszélem a germán nyelvet. Helyette elég jól bírom a magyart, amely tudomásom szerint az EU-ban elfogadott, és hivatalos ügyek intézésében is használhatom. 

Ja, és január 9.-ig kell válaszolnom, az amúgy már egy hete a postaládában dekkoló levélre, amit ugye a posta jóvoltából cseppet késve kaptam meg. És nem, email cím nincs megadva, sőt, azt is leírják, hogy csak elektromos aláírással küldhetnék emailt.

Szóval holnap forgalmit másolok, autót fotózok, kitöltöm a válaszűrlapot angolul, ne mondják, hogy szemét vagyok, azt talán még megértik a német hatóságok is, ha már botor módon németül nem voltam képes megtanulni. És jó pénzért levelet küldök, hogy úgy érzem nem én követtem el a kihágást, és talán nézzék meg jobban a rendszámot is, amelynél egyikünk sem azt vélte felfedezni, hogy Magyarország lenne a rendszám kibocsátási helye, hanem talán Litvánia.

A munkában ma felmerülő problémákról nem is írok. Ennyi elég egy napra. A fejem mindenesetre mindjárt szét robban. Tudom, öreg vagyok, és az időjárás miatt van.

Szebb napot mindenkinek!